2021 metai – trumpas laiškas sau

Sveikata

Paskutinius du mėnesius turėjau gana nemažų problemų su savo ir su šeimos narių sveikata. Ir pilkųjų ląstelių kainavo, ir pinigų. Kai susiduri su sveikatos problemomis, supranti, kaip visiškai nesvarbu nei ką vilki, nei kokiame automobilyje sėdi, nei kokios aplink pramogos, nei kas vyksta ne pačioje artimiausioje aplinkoje/pasaulyje. Erzina telikas, draugų skambučiai, perdėtas rūpestis. Sunku nepykti, kai skauda. Net kai po to gailiesi ir save grauži, kad pyksti ant artimų žmonių, sunku tvardytis. Ech.

Skausmas (pastovus ir stiprus) yra toks galingas reikalas, jis pilnai užvaldo visą dėmesį ir tik tuštėjančios pakuotės analgetikų ir valingas veiksmas kažko imtis leidžia normaliai funkcionuoti. Tiek šeimoje, tiek darbe. Kaip liaudies patarlė sako, – „Svetimo skausmo nebūna”. Tikrai pritariu, nes sunku išjausti ar suprasti, kito skausmą. Gal dėl to dažnai šilčiausi ir geriausi žmonės (tau neklausus-nežinant) turi lėtinių/nepagydomų ligų.

Gerai tai, kas gerai baigiasi. Šiuo metu atrodo visiems maniškiams sveikata geriau. Taip ir toliau! Up!

Reikia nepamiršti daryti kasmetinius (profilaktinius) sveikatos patikrinimus. T.y. plaučių nuotrauka savo poliklinikoje, širdies auskultaciją, spaudimo matavimas per bendrą apžiūrą pas šeimos gydytoją (2022 užduotis – pasikeisti šeimos gydytoją, nes anksčiau dirbusi išvyko į Norvegiją, o pakeitimas – netenkina), kraujo tyrimai (priklausomai nuo rizikos veiksnių).

Abu su žmona jau keli metai iš eilės atliekame platų kraujo tyrimą arba https://www.kraujolaboratorija.lt/ arba https://anteja.lt/ priklausomai, kur geresnes kainas gauname. Turime šeimoje nemažai rizikos veiksnių, todėl „draudžiamės” nuo netikėto („black swan„, „known unknown”) sveikatos įvykio. Kaip ir norint važiuoti automobiliu daug ir saugiai, taip ir mūsų kūnui, reikalingas profilaktinis patikrinimas ir pastovi priežiūra. Tikrinam bendrą kraują, vėžio žymenis. Žmonai dar pastoviai žiūrim Vit. D, feritiną, moteriškus hormonus.

Kaip čia save įtikinti, kad reikia nepamiršti dantų priežiūros. Tikriausiai nuobodžiausias dienos momentas. Reikia ne tik valytis dantis du kartus, bet ir valyti tarpdančius su siūlu, spec. tarpdančių šepetėliu ar irigatoriumi. Kai draugų tarpe kyla kalba apie odontologų paslaugų kainas, nustembu, pats nueinu tik kas kokius du metus apžiūrai ir dantų higienai. Žmona net higienos nedaro. Mūsų dantys ir dantenos sveiki, nepaisant to, kad valgom ne vien tik sveiką maistą, balti – nors kavos geriam daug (o ir raudono vyno retkarčiais). Naudojam įkraunamą dantų šepetėlį ir irigatorių tarpdančiams. Plius protarpiais profilaktika. Tikrai pigiau yra prižiūrėti dantis, negu juos taisyti. Užduotis 2022 – pasidomėti, kaip apsisaugoti nuo dantų pažeidimo, kai grieži dantimis naktį (čia mano būsima bėda – nudilę dantys, blogėjantis sąkandis. Gydymo kainos – kaip NT).

Sudaryti sąlygas sau ir šeimai miegoti 7-8 valandas. Gero miego kiekvieną parą! Ne šiaip voliotis lovoje. taip pat, reguliariai sportuoti, neužkandžiauti ir šiaip, skirti savo sveikatai daugiau laiko, negu plaukams, nagams, barzdai, rūbams ar automobiliui (kartu sudėjus!). Pats siekiu taip gyventi (ne visada pavyksta), bet jeigu aš nepasirūpinsiu savo ir savo šeimos sveikata, netikiu, kad kas kitas ja rūpinsis (tikrai ne Lietuvos medicinos sistema, kuri optimizuota gydymui, o ne profilaktikai).

Svarbu valingai norėti.

Pinigai

Pinigų pasaulyje daug, visų neuždribsi. Net bandyti uždirbti daug nereikia. Reikia bandyti uždirbti pakankamai.

Kadangi vedu pajamų/išlaidų apskaitą app’se (sinchorinizuoju su žmona). Pastebiu, kad mūsų šių metų uždarbis mažesnis negu praeitų, nepaisant praeitų metų karantino. Kodėl? Nes mažiau dirbu! Pusvalandžiu daugiau miegu, papildomą pusvalandį stengiuosi praleisti su vaikais ir papildomą pusvalandį skiriu sau (skaitau/sportuoju).

Sumažinau savo darbo laiką apie 15-20% (jau kokie trys keturi mėnesiai), kiek daugiau sumažėjo uždarbis (gal apie 25%), nes atsisakiau darbo, kuris man nebuvo artimas, jį dirbau tik dėl pinigų. Kiek daugiau pradėjo dirbti žmona, bet šeimos pajamos vistiek sumažėjo. Šio sumažėjimo nelabai jaučiame, nes gyvename taip pat, sumažėjo tik sutaupomų pinigų suma.

Šiaip artimiausiais metais neketinu dirbti daugiau. Jeigu žmonai pasiseks, gal net dar labiau susimažinsiu krūvį.

Dabartinė finansinė situacija: Interactive Brokers sąskaitoje turime 75k eurų akcijų/fondų portfelį. Planas kitiems metams – 115k (optimistinis), 105k (pesimistinis).

Portfelis šiais metais nebuvo pelningas, minus 3000 eurų. Dėl mano didelės rizikos akcijų ir opcionų dalies kritimo – portfelis smarkiai atsiliko nuo pagrindinių indeksų (labiausiai kaltos biotechnologijų akcijos, kurių indeksas šiais metais krito 20+%). Na, svarbiausia, kad nepraradau įneštų pinigų. Tai tik dar vienas pavyzdys, kad aplenkti indeksus pavyksta tik mažai daliai investuotojų. Aš ir nesitikėjau, kad mano portfelio rezultatai bus išskirtinai geri, bet nors kažkokio apčiuopiamo pelno norėtųsi (pvz. kaip kad praeitais metais). O bet tačiau. Vasario mėnesį high beta akcijos ir opcionai buvo portfelį išnešę į didelį pliusą, o po to smarkiai krito ir nebeatsigavo. Mano nesėkmingiausia akcija minus 84% vertės.

Fondai, kuriuos turiu – laikosi padoriai, seka indeksus ir nuo jų neatsilieka. O pavienės akcijos ir akcijų opcionai – nukritę, nes pirkau tuo metu, kai buvo brangūs. Gerai tai, kad nei viena turima akcija nėra įmonės, kuri būtų susidūrusi su kokiais tai sunkumais. Visos įmonės vykdo veiklą sėkmingai, plečiasi, uždirba pinigus, kuria ir tiria vaistus, todėl lauksiu, kol jų rezultatai pranoks mano akcijų kainą. Gal čia paguoda, bet tikrai faktas, kad tokiam naujokui kaip aš, nėra nieko geriau, kaip pastoviai pirkti VWCE ETF (ar bent jau kokį tai pasaulio akcijų indekso analogą). Gal verta turėti mažiau pavienių akcijų, daugiau VWCE!? Manau kuo didesnis portfelis, tuo mažiau norisi skirti laiko pavienių akcijų priežiūrai.

Dar be IB investicinio portfelio turime dviejų mėnesių išlaidas kredito unijoje indėlio pavidalu, dviejų mėnesių išlaidas namuose (seife), po vieno mėnesio išlaidas kiekvienas savo banko sąskaitose. Kaip ir pakankamai, likutis tegul eina į akcijų fondus.

Pensijų, vaikų pinigų ir panašiai neskaičiuoju, nes nebepildau, tebūnie tai siurprizas senatvėje. Žmona perveda po keliasdešimt eurų į III pakopą ir dviems vaikams. Aš trečiam vaikui gimus nupirkau Google akciją (čia už 4 metus).

Pasikalbame, kad mūsų finansinė situacija puiki. Nieko netrūksta, visko turim, daugiau problemų sukelia daiktų perteklius, negu trūkumas. Planuojame pavasarį pirkti naują automobilį (reikia, kad tilptų trys maži vaikai ir kad galėčiau nuvažiuoti į sodybą per mišką, nes senasis rūdyja, tampa nepatikimu). Pradėsiu tam taupyti.

Darbas

Kai pradėjau mažiau dirbti, pastebėjau, kad geriau jaučiuosi darbe. Mažiau skubu, esu labiau atsipalaidavęs, mažiau streso, geresni santykiai su kolegomis (ir valdžia.). Atsiranda toks fuck you momentas. Jeigu kažkas netinka/nepatinka, gali sau leisti sakyti fuck you mintyse ir toliau dirbti tai, kas reikia. Kai mažiau laiko bendrauji su žmonėmis, kurie neadekvačiai elgiasi ar perdėtai daug reikalauja, gali sau leisti visai su jais nebebendrauti.

Labai svarbu suprasti, kad pinigų pasaulyje neįsivaizduojami kiekiai, visų neuždirbsi. O gyvename ribotai. Mūsų laikas labai labai ribotas. Sunku net suprasti ant kiek ribotas. Atrodo ir dainos sukurtos apie „Milijoną naktų kartu” ir šiaip planuojame gyventi iki 85-95 metų, ir tikime medicina, kad sustos mūsų senėjimas.. Bullshit.

Pagal oficialią statistiką vidutinė vyro gyvenimo trukmė Lietuvoje yra 71,5 metai! Daug tiesa?

Dienomis tai tėra 26097,5! Tik pagalvokit, koks tai mažas skaičius. Be to daugiau negu 8699 mes pramiegosime. Paskutiniai keli metai nebūtinai bus nuostabūs, dėl galimų ligų ir artimųjų netekties. Pirmieji keli metai praėjo, mes jų neatsimename. Visi tie metai, kuriuos nugyvenome – jų nebėra, viskas. Nebėra.

Pasiskaičiuokite kiekvienas, kiek Jums liko vidutiniškai dienų gyventi (tiek pesimistinį, tiek optimistinį variantą).

Mano atveju (pagal minėtą gyvenamumo vidurkį) liko vos apie 12500 dienų. Įsivaizduokite, kad kartais rudenį, būna, kad praleidi dieną namuose, prie TV, nieko nenuveiki. O juk telikę tiek mažai. Arba po rimto baliaus, visą dieną prasivolioji lovoje su skaudančia galva.. Arba sergi gripu ir nieko nedarai..

Todėl ir susimažinau darbų. Velniop. Pusę vidutinio Lietuvos vyro gyvenimo nugyvenau, darbe praleidau pakankamai daug laiko. Likusį laiką stengsiuosi daugiau leisti su šeima ir artimaisiais (visą laiką tai man buvo prioritetas, bet dabar sieksiu to – valingai).

Tarkim uždirbsiu 100 eurų per dieną – tai per likusį gyvenimą maksimaliai uždirbsiu 12 500 * 100 = 1 250 000. 200 eurų per dieną – 12 500 * 200 = 2 500 000 eurų iki mirties. Čia mano atvejis, dirbant ir savaitgaliais, ir per šventes, iki pat vidutinio Lietuvos vyro tikėtino gyvenimo trukmės vidurkio. Jeigu gyvensiu ilgiau – gerai, gal uždirbsiu daugiau. Jeigu trumpiau – tai tiek nebus.

Ar aš norėsiu tiek dirbti? Iki kada verta dirbti? O jeigu darbas patinka? Ar darbas turi būti gyvenimo tikslas? Užduotis 2022 metams – pasidomėti/pasiknisti savyje, ką aš dar noriu padaryti savo gyvenime. Užauginti vaikus? Keliauti ir pramogauti? Daugiau skaityti? Palikti, kažką ilgalaikio (kūrinys, knyga, atradimas ar panašiai)? Ar aš noriu mokyti? Mokytis? Diskusija su savimi, kurią turi atlikti kiekvienas.

Hobiai

Daug skaičiau. Daug blogų, puslapių, mokslinės literatūros, mano specialybės literatūros, bazinių mokslų (matematika, fizika, biologija). Dar daugiau skaičiau mokslinės fantastikos, fanfiction, novelių, apsakymų ir beprasmių rašinėlių. Ir pats kažkiek rašiau, bet labiau patinka skaityti.

Skaičiau tiek, kad sublogo akys (nors oftalmologas sakė, kad didelei daliai žmonių, artėjant prie 40, prireikia skaitymo akinių. Pasirodo, mūsų akyje esantis lęšiukas mums senstant tampa mažiau paslankus – kietesnis, todėl nustoja akomoduoti (keisti savo išlinkimą ir taip laužti šviesą – projektuodamas ją į geltonąją dėmę) ir tą lęšiuko pokytį kompensuoja išlenkti skaitymo akinių stiklai. Tai va, turiu dabar skaitymo akinius. Dar vienas daiktas, kuriuo turiu rūpintis. Žinok sakymą: „Piniginė, raktai, telefonas”. Tai dabar „Piniginė, raktai, telefonas, akiniai”. Reikia nepamesti akinių, brangesni už telefoną. Ir nepasiskambinsi, kad lengviau rastum.

Paskutinės skaitytos knygos, kurios tikrai įstrigo kaip labai geros – Project Hail Mary, Dune, Breath. Manau tiktų daugumai. Dune tai klasika, skaitau antrą kartą, nes skaičiau kai buvau paauglys. Breath – draugo rekomendacija. Labai patiko. O Hail Mary Project tikriausiai geriausia šių metų fantastikos knyga. Autorius parašė „Marsietį”, kur pagal knygą sukurtame filme vaidina Matt Damon. Reikia dažniau paklausti skaitančių draugų, ką jie gero skaitė. Dažnai rekomendacijos būna išskirtinai geros.

Laukiančių perskaityti knygų sąraše jau susikaupė tiek, kad nežinau, kaip ir reikės spėti. Kartais būna pradedi skaityti, negali padėti, nesinori miegoti. Su skaitymu susijęs ir noras mokytis. Noriu toliau gilinti matematikos, fizikos, biologijos žinias. Domėtis ir mokytis apie ląstelės ciklą, genetika, sintetinę biologiją, sintetinę mirtį (vaistų sukeliama ląstelėms), kvantine kompiuteriją, „nuclear ir fusion energy”, AI/ML naudojimų vaistų pramonėje, kosmosą ir visatą, 3D printerius, dronus, sportą, muziką ir taip toliau. Informacijos pilna Coursera, Udemy, Udacity, edX ir kitose platformose. Universitetai (Stanford, MIT, CalTech, Harvard ir kt.) nemokamai suteikia galimybes išklausyti jų kursus, pas geriausius pasaulio dėstytojus. Problema pasirinkti, gyvenimas per trumpas. Tenka optimizuoti tai, ką gaunu. Kaip daryti pasirinkimus gal kada kitą kartą, arba trumpos suvestinės ieškoti čia arba čia. Užduotis 2022 – susidaryti sąrašą dalykų, apie kuriuos noriu giliau paskaityti. Visko nespėsiu, visko nereikia. Ar yra įmanoma skaitymą monetizuoti?

Be skaitymo, šiais metais vėl pradėjau truputį rimčiau sportuoti. Užsirašiau į sporto klubą ir bent kartą per savaitę praleidžiu dvi valandas gausiai prakaituodamas. Sportuoju, nes noriu pagerinti bendrą sveikatos būklę, sumažinti užaugusį pilvą ir padidinti ištvermę. Paskutinius tris-keturis metus nevažiuoju liftais, lipu tik laiptais (būna susidaro ir 70 aukštų per dieną). Stengiuosi daugiau vaikščioti. Tik pajaučiau sporto drive ir susidūriau su sveikatos problemomis, todėl paskutiniu metu visai nesportavau, bet jeigu viskas bus ir toliau, kaip dabar – vėl atnaujinsiu. Šiuo metu man leidžiama tik lengva mankšta ir vaikščiojimas. Kažkaip reikia daugiau akcentuoti sportą gyvenime. Čia kaip seksas. Nesu pasigailėlęs, kad pradėjau.

Toliau kažkiek mokausi groti pianinu. Deja, bet vyresnysis vaikas ir žmona nuo manęs nutolo tiek, kad nebegaliu su jais kartu groti. Mano kūrinėliai paprasti, daugiau pagal populiariausias radijo dainas. Žmona ir vaikas groja Bachą, Mocartą ir Šopeną. Gražu. Šiaip jeigu nesate klausę, kaip gyvai koncertuojama pianinu – labai labai rekomenduoju. Esu buvęs Ludovico Einaudi koncerte, vienas geresnių atsiminimų. Kartais gėriuosi trumpu, bet individualiu koncertu namuose.

Pabaiga

Šiais metais tikrai tobulėjau, augau. Keičiausi ir viduje, ir išorėje. Esu labai laimingas, nes turiu nuostabią šeimą, mėgstamą darbą, pakankamai draugų. Vis labiau vertinu santykius, potyrius. Vis mažiau vertinu daiktus.

Daiktai – tampa tik aplinka, kuri gali keistis ar nesikeisti, nedaug daro įtakos mano ilgalaikei savijautai. Pusryčiai su žmona, šachmatų partija su vaiku, pasivaikščiojimas su draugu senamiestyje, endorfinai sportuojant, fantazijos laisvė magijos pasaulyje skaitant.

Linkiu ramių ir šiltų ateinančių metų.

Kad nebūtų karo, maro ir bado.

P. S.

Reijia rasti laiko blogui!

26 mintys apie “2021 metai – trumpas laiškas sau

    1. Neįsitikinęs ar ne komentarą komentarui rašau. Kažkaip meniu balamutina. Sakyčiau Jūsų metai kaip daugelio. Sunku tapti 1 etf investuotoju. Na va dėl sveikatos, tai jau jei reikia, tai reikia. Aš čia visai kitoje pusėje. Nesitikrinu, bet kad tėvas nesirgęs ir poliklinokoje nebuvęs, vis dar išgeria ir rūko jau 60 metu. Jam 77. Tikiu genais. Ir nerūkau.
      Jus skaityti maloniausia. Laukiu visada. Sėkmės Jums ir šeimai.

  1. Portfelis šiais metais nebuvo pelningas, minus 3000 eurų. Ta prasme, rimtai? VWCE kilo beveik 29 %. Skaičiuojant reikėtų įvertinti ir prarastos galimybės vertę, porą tokių metų ir po 10-20 metų nuo indekso galima atsilikti ženkliai. Kažką keisi ar bandysi atsigriebti? Ar ko nors pasimokei iš šių metų?

    1. Laba, ačiū už komentarą.

      Investuoti labai įdomu. Čia ir hobis, o kai kurie hobiai kainuoja.

      Vertingas pamokos gali būti brangios.

      Linkiu puikių metų!

  2. smagu skaityti, nes dalis problemu matau atsikartoja:)

    _ del investavimo, sutinku kad hobiai kainuoja bet gal daugiau tiesiog S&P500?:) as si klausima uzduodu ir sau:)

    _ del sveikatos ir nuoseklumo. as nemedikas, todel man tie atskiri tyrimai ir paskui ju interpretavimas, bei koreliaciju ieskojimas yra per daug komplikuotas. bet man idomu gal svarstei InsideTracker? https://www.insidetracker.com/
    as jau pakeliui uzsisakyti kad metini dantu patikrinima (nors gal sita reiketu kas ketvirti daryti);

    _ del sportavimo nuosekliai (cia mano 2018 galvos skausmas buvo): ar nesvarstei kad klubas daug laiko kainuojanti pramoga- kelione, pasiruosimas, na tas pats kas kai kam vaziavimas i ofisa kad prisijungti prie kompo pries pandemija:). Mano isejimas is kancios buvo rytiniai begiojimai 3k/sav +2k/sav namie/kieme su freeletics.com/en/ tik su savo kuno svoriu. Aisku viskas priklauso nuo norimo output’o, bet tik paskatinciau kaip itemptoje dienoje imesti waist’a. mane pati du vaikai seimoje paskatino keltis kas ryta 5.30 kad speciau paskaityti ir pabegioti, o su trimis jau buciau zuves tikriausia:)

    – del gyvenimo statistikos: jei galima, papriestarausiu:) ar nemanai kad gyveni ne statistini LT gyvenima? vien tai kad asmeniskai investuoji jau tave padeda i 5%, o dar ir sveikata rupinies, tai mano galva, labai tolsti nuo statistinio Lietuvaicio. nznau apie pacio rukyma, bloga mityba, alkoholio ir narkotiku vartojimo manieras, bet manau kad reiketu svarstyti ilgesni gyvenima nei statistinis. Nebent yra kazkokiu labai asmenisku priezasciu galvoti kitaip, bet tokiu atveju apie bendra statistika nereiketu kalbeti 🙂

    sekmes tobulejant per ’22 uosius!

  3. Giem, pagyrimai – malonu skaityti!
    Skaitydamas jus lyg ir einu per susistemintus savo ir savo šeimos iššūkius. Viskas super panašu.
    Būkit sveiki!

  4. Labas, su Naujais! Linkiu tau ir šeimai sveikatos! 🙂

    Dar niekad nesidariau išsamių sveikatos tyrimų, todėl ačiū už informaciją ir inspiraciją.
    Ar Xiaomi irigatoriumi džiaugies?

    1. Laba, ačiū!

      Džiaugiuosi, kaip ir turbūt bet kokiu kitu džiaugčiausi. Tiesiog pigiai gavau, pakankamai kokybišką daiktą.

  5. Ačiū už įrašą. Sveikatos ir stiprybės Jums ir Jūsų šeimai. Tokie įrašai priverčia prisiminti, kad laikas ir sveikata yra brangiausias resursas. Jūsų įrašus visada labai įdomu skaityti, tikiuosi nesustosite ir rašysite ir toliau 🙂

    Sėkmės !

    1. Ačiū!
      Tikiuosi, kad rašysiu. Blogas tai įsipareigojimas sau. Ir pradėjau rašyti, kad būtų paskata domėtis.

  6. dėl dantų griežimo – jau bemaž 4 metus naudoju miego kapą, kad nediltų dantys miegant. Galima tuo pasidomėti, nežinau, ar yra geresnių sprendimų. plius, nekainuoja daug, nuima dantų antspaudus ir daro individualiai. tik patarimas – darytis apatinio žandikaulio, o ne viršutinio, nes viršutinio „sukramčiau” per gal kelis mėnesius, o apatinio jau 3-4 metai ir vis dar gera.

    1. Ačiū! Bėda ta, kad jau nudrožti dantys, gali teikti dengti keramika kažkokia 🙂 Pasidomėsiu kapomis irgi.

  7. Del vidutines gyvenimo trukmes norejau pridurti, jog tai gan klaidinantis amzius, kadangi ji smarkiai itakoja savizudybes/avarijos/naujagimiu mirtys ir kiti veiksniai. Siulyciau ziuret ne tik si rodikli, o taip pat uzmesti aki i „Tiketina gyvenimo trukme sulaukus pensijos”. Tiksliai nepamenu skaiciaus, bet berods jis arti 20m.

  8. Aktualus klausimas – taigi kokią mašiną rinktis su trim vaikais, kad ir mieste ir į mišką? Trys vaikiškos kėėdutės – rimtas įšūkis 😀

Leave a Reply

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.