2022 ruduo/žiema

Sportas

Stiprūs rudeniniai pokyčiai asmeniniuose reikaluose! Pradėjau reguliariai sportuoti. Ne dėl svorio ar grožio, o dėl sveikatos. Pagaliau susitvarkiau turimas bėdas (beveik) ir gavau gydytojo leidimą aktyviau prakaituoti. Tai jau gerus tris mėnesius laikausi gražaus grafiko ir deginu susikaupusias perteklines žiemos atsargas (prieš žiemą).

Pirmi keli mėnesiai – bendram fiziniam pasiruošimui, kitaip – „senjorų” sportas salėje. Apšilimas, tempimo pratimai, lengvas cardio, keli stambiąsias raumenų grupes apkraunantys pratimai – be jokio skausmo. „Bodyweight” ar kitaip vadinama „calisthenics”, žinoma be visų super triukų, kurie atrodo neįmanomi.. Po truputį, galėsiu didinti krūvį. Nekeičiant dietos, per tris mėnesius krito apie 4-5 kg svorio. Manau toliau – kritimas smarkiai lėtės.

Kaip kažkas iš Lietuvių blogerių jau rašė, filosofija sportuojant = investuojant. Svarbiausia žinoti tikslus, per ilgą laiką jų siekti. Galima kiek ir papramogauti, bet reikia vengti risk of ruin.

Šiuo metu esu labai prastos fizinės formos, nepadarau nei vieno prisitraukimo, nors jaunystėje visai lengvai juos dariau. Tikriausiai tie plius 30kg riebalų, per paskutinius penkiolika metų nepadėjo. O ir jėgos pratimų jokių nedarydavau. Galiu daryti atsilenkimus, pritūpimus, bėgti, šokinėti ir panašiai, bet prisitraukti nei kaip. Turiu tikslą – 5 prisitraukimai iki pavasario. Ir gal minus 10kg?

Apie sveikatą, mitybą, sportą žinių netrūksta. Vaikystėje-paauglystėje sportavau pramogai, bet gana intensyviai, praktiškai profesionalioje priežiūroje. O ir kartūs mokslai kažkiek susiję. Be to laikui bėgant labai daug esu skaitęs apie kūno „basic science”, žinau nemažai apie audinių struktūrą ir savybes, biomechaniką (kinematiką, kinetiką), profesionalaus sproto principus ir kūno rengybą.. Daugiausiai skaityta, kaip treniruotis ir išvengti traumų – „ilgalaikis ir sveikątinantis, o ne žalojantis sportas”.

Bet susidaryti programą, turint specifinių sveikatos bėdų nebuvo lengva. Daug iš šono žiūrint nuobodžių ir lengvų pratimų, siekiant sustiprinti silpnas vietas. Sunku sukaupti didelį pratimų „tūrį”, kai turi ribotai ir laiko sportui, ir sveikatos. O adaptacijai skatinti reikia pakankamo krūvio ir streso. Ties adaptacija, silpnųjų vietų stiprinimu ir dirbu. Gal pavasarį jau būsiu labiau pažengęs sportuotojas 🙂 Kai epizodiškai sportuoju Impuls sporto salėje, jaučiuosi lyg ne reikiamoje vietoje atsidūręs, čia kaip su savo automobiliu Vokiečių gatvėje 🙂 Kitavertus stebiu labai labai daug žalojančio tipo sporto, kai prastenės nei aš fizinės būklės žmonės, siekia neprotingų trumpalaikių tikslų, pažeisdami pečių, kelių sąnarius ir pan.

Pinigai

Pinigų šiuo metu turiu pakankamai, tai tik esant galimybei – dirbu kiek mažiau. Vasarą daug laiko leidau su vaikais. Kuo jie vyresni – tuo įdomiau ir įvairesnės mūsų veiklos. Tikiu, kad paauglystėje ir vėliau, jų noras būti kartu su manimi sumažės, tai bandau naudotis proga. Padedu žmonai buityje, vežioju vaikus, nes žmona bando kiek daugiau dirbti. Rudenį gal kiek mažiau, nes pats pradėjau sportuoti, daugiau darbinių reikaliukų, plius patys vaikai – užsiėmę, lavinimo įstaigos, būreliai, susitikimai, draugai..

Asmeninis IBKR portfelis buvo perkopęs gana svarbią psichologinę ribą – 100k. Po to gana smagiai nukrito ir tada pakilo, dabar vėl nukrito ir vėl tikiuos sieks tos ribos. Kartais kiek pergyvenu, kad esu virš 10% minuse, nuo investuotos pinigų sumos. Daugumą pinigų įnešiau, kai technologijų akcijos buvo brangios. Turiu ir rizikingų akcijų, biotechnologijų akcijų, kurios labai smarkiai kritę. Kol jos tęsia, kad darę – neparduosiu, kitavertus suprantu kad prisipirkau labai brangiai. Laukti gali tekti ilgai 🙂

Smagu, kad ir antra pusė prisideda prie taupymo ir investavimo. Daugiau dirba, daugiau uždirba – kaupiasi ir jos sąskaitose pinigėliai. Aišku žmona labai pergyvena dėl karo, infliacijos ir panašiai. Tai didesnę dalį asmeninių santaupų laiko bankų sąskaitose.

Abu turime sukaupę po „pagalvę”. t.y. po tris mėnesius šeimos išlaidų. Aš dar pusę metų šeimos išlaidų turiu padalinęs kredito unijose (kurios beje kelia indėlių palūkanas) ir brokerio sąskaitoje skirtingomis valiutomis. Gana ramiai žiemosime.

Eiliniame gyvenime – praktiškai visiškai savęs nevaržome ir vistiek pakanka pinigų santaupoms. Norime smarkaus maisto – einam. Važiuojam prie jūros pažiūrėti į bangas? Važiuojam. Nuotykiai, emocijos, potyriai – prioritetas. Aktyvus laisvalaikis su šeima, kad vaikai eitų miego tik grįžę namo, siekiamybė.

Lieka pinigų, gal todel, kad susiformavę bazinės išlaidos – buto paskola ir automobilio lizingas, maistas, būrėliai/auklės ir pramogos.. Prabangos prekių ir paslaugų mums nereikia.

Aš rengiuosi vienodai jau daug metų, tie patys džinsai ir marškinėliai (tikiuosi, kad pilvo apimtis pavasarį jau bus kita). 10 marškinėlių per metus, vieni ar dveji džinsai, vieni batai per metus. Kitiems aprangos vienetams – smulkmenos. Dažnai perku iš Decathlon ar sporto prekių parduotuvių, komplektus. Visos mūsų 5 asmenų aprangos/avalynės išlaidos šiais metais – 1200 eurų. Žmona daug rūbų keičiasi su giminėmis, draugėmis. Vaikams atitenka išaugtiniai kolegų, draugų, giminių vaikų rūbai. Naujų daug pirkti netenka. Automobiliams išleidžiama 300-350 eurų per mėnesį, čia su lizingo įmokomis, kuro pirkimu ir viskuo kitu.

Kitavertus vasarą ir rudenį teko ir paišlaidauti, buvome keliuose koncertuose, šventėse, turime bilietus ir ateityje vyksiantiems renginiams. Nemažai giminės/draugų balių, kur kainavo ir pasipuošti ir „dovana”. Tai santaupų procentas nėra labai geras. Sutaupėm apie 30%-35% pajamų. Blogu oru, sutaupysime daugiau, nebus brangių atostogų ir balių (vestuvių ir pan.). Na, išskyrus Kalėdų periodą 🙂

Daug pinigų skiriu sveikatos reikalams. Odontologai, profilaktinės med. patikros (kraujo tyrimai), konsultacijos dėl turimų bėdų. Vaikai irgi nėra visiškai sveiki, visi gavo dovanų mano genetikos (autoimuninės kilmės ligos).. Vaikų gydymas nėra brangus, per per 3 – kai sudedi akinukai, kremukai, vaistukai, dantukai.. Daug džiaugsmo, daug ir išlaidų.

Laisvalaikis

Esu gerokai atitolęs nuo šio blogo, retokai pasijungiu ir prie portalų, kur rašoma investavimo temomis. Labai jau šiais metais daug chaoso ir pokyčių. Skaitau daug mokslinės fantastikos, grožinės literatūros, vieną kitą straipsnį ar knygą apie dominančius dalykus (pvz. kritiką apie kvantinę mechaniką, fusion energy, maisto gamybą, sveikos mitybos principus, vėžio gydymą biologiniais preparatais).

Buvau savaitę išvykęs mokytis į komandiruotę užsienyje, dar vieną suplanavau pavasarį. Kursai – savo lėšomis, nepigūs. Tikiuosi, kad pritaikysiu praktikoje, materializuosis padidėjusiomis pajamomis (pavasarinius tai tikrai pritaikysiu).

Laukiu švenčių. Dar įkris kelios algos, įdomu ar šiais metais pasieksiu, pernai investuotą sumą.

10 minčių apie “2022 ruduo/žiema

  1. Jau galvojau visai metei šitą blogą 🙂 tikrai smagu, kad daliniesi tiek apie save, savo mintis, žmoną, vaikus, rūpesčius… Daug panašumų randu. Tik vat sportuoti pradėjau kur kas anksčiau ir kai vaikystėje nepadarydavau nė 3 prisitraukimų, dabar 10 easy. Visa šeima (ir dalis draugų) su garmin’ais tai labai smagu pastoviai lygintis kas kiek nuėjo, kas kiek nuvažiavo ar šiaip treniravosi. Dabar dar užsikepėm, minimum po 10k žingsnių eiti per dieną, tai žiauriai rimtas iššūkis, kai per savo darbo dieną realiai vos 3k nueinu (darbas prie pc), vadinasi po darbų, po sportų, vistiek dar pjaunam dažniausiai visi 4-8km šiaip sau. Ir tos kalbos tada atsiranda tarp visų, ir šiaip smagu 🙂 vaikus tai labai laikrodžiai stumia į priekį… kai mato, kad pilna žemėje žmonių, kurie ne tik, kad daug bėga, važiuoja, plaukia, bet ir paprasčiausiai į dieną nueina po 30-50k žingsnių. Viskas realu, tik noro reikia 🙂

    1. Thx.
      Aš vaikas tai buvau fit, praktiškai profesionaliai sportavau. Tai turbūt viena priežasčių, kodėl svoris labai auga. Dažnai ilgai sportavę, kai meta pastoviai judėti, daug priauga svorio. Dar ir dėl sveikatos bėdų nevisai galiu būti sportininkas 🙂

      Bet judu reikiama kryptimi. Per savaitę dabar bent 3 kartus po valandą sportuoju, kartais daugiau, kartais mažiau. Šiaip renkuosi altyvesnę veiklą.

      O dėl fizinių gebėjimų, tai aš tik prisitraukti negaliu, atsispaudimų padarau 40 gera technika, neskubant. Pull strength nėra 🙂

  2. Puikus gyvenimiškas įrašas! Nors galiu suprasti, kad esame skirtingo amžiaus ir šeinyninės padėties, labai tave „feel’inu”. Citata apie sportas = investicijos irgi iš manęs, nes procesas abejais atvejais labai ilgas, nuobodus ir repetitive, o shortcut’ai nelabai egzistuoja nei ten, nei ten.

    Bet prijaučiu ir dėl požiūrio į sveikatą, pirkinius, į patirtis, į gyvenimo komfortą. Lygiai tą patį mąstau labai daugeliu klausimų. Matau, kad tavo tikslas tikrai nėra bukai sutaupyti kuo daugiau, ko siekiu ir aš. Protinau čia komentatorius pas save, kurie prikibo dėl NERACIONALIAI OPTIMIZUOTŲ kąštų su mano būstu ir kelionėmis. LOL. Nesi ir tu AI’jaus sukurtas projektas, kuris viską daro pagal finansų knygos taisykles, bet jaučiu, kad vistiek gyvenime jau esi ‘sorted’. Todėl drąsiau gali leisti dabar, drąsiau gali investuoti į patirtis, nes žinai, kad tos pajamos nelabai kur turėtų pabėgti ir susitaupyti tu dar spėsi. O vat jaunystės atgauti, ar vaikam įtakos padaryti bręstant nelabai. Todėl smagu matyti, kad esi teisingai sudėjęs akcentus, o ne bukai sieki ko greitesnio FIRE nes kad iš tų pinigų, jei fantazijos nebelieka.

    Smagu, kad vėl parašei. Paupdeitink mus karts nuo karto!

  3. Patiko tavo mintys apie vaikus. Saunuolis, kad seimai skiri daugiau laiko. Leidi zmonai siekti karjeros, nepririsi jos virtuveje 🙂 Labiausiai man sitas irasas patiko, nes dvelkia tarsi senolio ismintimi, tai, kad neesi godus ir miegaujies sia gyvenimo akimirka 🙂

  4. Pavasaris atėjo: kaip reikalai su prisitraukimais, marškinėlių dydžiu, automobiliu? 🙂

    1. Laba, ačiū už komentarą. Viskas puikiai. Kažką kažkada parašysiu. Turiu tris nebaigtus įrašus. Po truputį pildau:)

Leave a Reply

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.