2023 vasara

Sveikata

Laikausi plano ne tik tvarkydamasis su šeimos finansais, bet ir sveikatos reikaluose.

Esu rašęs, kad kartą per metus kartu su žmona, atliekame profilaktinius kraujo tyrimus. Artėja laikas šioms išlaidoms. Žiūrime į tai, kaip į asmeninį draudimą. Juk drausdami automobilį nelaukiame autoįvykio, tai ir čia, – atlikdamas planinį ir išsamų sveikatos patikrinimą, nesitikiu rasti rimtų bėdų, tačiau jas radęs – tikiuosi, bent jau turėsiu laiko jų sprendimo paieškoms. Giminėje daug paveldimų ligų, vėžio atvejų – reikia tikrintis.

Reguliariai sportuoju. YTD grąža: minus 12kg. Esu labai, labai patenkintas. Ypač, kad sumažėjo kūno riebalų masė, padidėjo raumenų, o vandens, kaulų ir kt. išlaikiau stabilią. Yra ir daug lydinčių pokyčių – pagerėjusi savijauta, geresnis miegas (nors visada buvo neblogas), daugiau pasitikėjimo, teigiamas pavyzdys vaikams, geresnė išvaizda, retesnis nuovargio jausmas, atnaujinti specifiniai gebėjimai (pusiausvyra, balansas, mobilumas ir lankstumas, jėga) – tam tikrų pratimų metu. Planuose dar apie 10-15 kg netektis, bet ši turėtų užtrukti daugiau nei metus-pusantrų. Nenoriu smarkiai didinti fizinio krūvio, nes ir dabar sveikatos/laiko resursai spaudžia, o ir skanus maistas patinka.. Greitai numesti ir išlaikyti retam pavyksta, o mano planai ilgalaikiai. Todėl toliau svorį mesiu lėtai ir saugiai.

Kažkada minėjau, kad jaunystėje esu stipriai ir ilgai sportavęs, turiu nemažai specifinių su sveikata ir žmogaus kūnu susijusių žinių, tai nuo to laiko, kai sustojau sportuoti iki šiol sportui labiausiai trūko valios. Pernai metų pradžioje smarkiau pašlijus sveikatai, ilgai kentėjau, daug išleidau pinigų ir ištaškiau artimųjų laiko, kol pasveikau, gydytojas griežtai per konsultaciją paskyrė valios kelias injekcijas, tai iki dabar pakanka. Šiaip reguliariai ir įvairiai sportuoti visiems rekomenduoju. Tik svarbu išvengti traumų, kad būtų malonu ir tas sportas tęstųsi ilgai ilgai. Jeigu nerandate laiko rimtam sportui (kaip aš) – tiesiog darykite mankštą namuose rytais (prieš einant į dušą), taip nereiks niekur važiuoti, rengtis ir sutaupysite laiko 🙂

Psichologinė sveikata puiki – daug skaitau, būnu gamtoje, vaikštau miškais ir parkais su šeima. Labai gera skaityti ar šiaip žiūrėti į dangų gamtoje, savame hamake, su arbatos/kavos termosiuku, kuris užsidaro aklinai ir neišbėga pargriautas. Nežinau, kaip iki šiol tokio neturėjau. Ir hamako, ir termosiuko.

Buitis

Žmogaus galva – įdomus daiktas. Atrodo, tik baigi vienas statybas, planuoji kitas. Sodyboje – tik baigiau sandėlio ir pirties įrengimą, jau norisi kubilo, sienas šiltinti, aplinką smarkiai grąžinti ir puoselėti. Stabdo tik laiko trūkumas (ir šiek tiek skūpumas).

Nusipirkau naują automobilį. Ne labai brangų, ne patį pigiausią. Vaikai sėdi trim eilėm – galim ramiai važinėtis. Jau susukau 20 000 km, esu labai patenkintas. Tiek komfortu, tiek sąnaudomis. Ramiai važiuojame ilgas distancijas. Šiems metams dar suplanuoti du vizitai prie jūros, Lietuvoje ir Lenkijoje.

Buvau atostogauti (jau viso tris sav.), kartą užsienyje, kartą Lietuvoje. Buvo šalta, tai teko daug keliauti. Per keliones suprantu, kad tikrai nesinori į darbą 🙂 Vasarą dar turiu dvi sav. atostogų liepą, vieną savaitę rugsėjo pradžioje, dvi savaites lapkritį ir laisvą tarpušventį žiemą. Daug daug atostogų šiais metais. Tikiuosi ir kitais metais kažkaip panašiai susidėliosiu. Smarkiai gerėja gyvenimo kokybė. Kažkiek susistumdau darbus, kartais dieną ar dvi per savaitę padirbu atostogų metu, bet šeima labai patenkinta.

Sakoma, kad niekas neatsimins, kad taip ilgai leidai laiką darbe, išskyrus antrą pusę ir vaikus. Darau išvadas.

Pinigai

Pinigų pakanka tiek gyvenimui, tiek santaupoms. Tęsiu kasmėnesinį investavimą į VWCE ETF IB. Pabrangus daliai turėtų pavienių akcijų iš ženklaus minuso iki nedidelio pliuso, – jas pardaviau ir nusipirkau VWCE ETF. Nedidelę dalį VWCE ETF nusipirkau ir Swedbank’e (kiek erzina dideli komisiniai, 5000 eurų pirkimo pavedimui – 12+ eurų komisiniai), čia daugiau žmonos psichologinei ramybei.. Ji jaudinasi, kad labai jau ženkli mūsų santaupų dalis – IB sąskaitoje. Kas kelis mėnesius perkame Swedbank’e. Esame susitarę, kad kai tiek mano, tiek jos Swedbank bus VWCE už 30 000 eurų, nebedidinsime. Antroji pusė norėtų nupirkti kokį NT objektą nuomai (garažą, komercinės paskrities patalpas ar butą prie jūros).

Realiai pastoviai investuojame apie 30% metinių šeimos pajamų (čia be būsto paskolos grąžinimo), didžioji dalis eina į IB, nedidelė dalis į žmonos III pakopą, Swedbank sąskaitą, nedidelė pinigų dalis skiriama visų trijų vaikų sąskaitoms papildyti. Šiaip viskas pagal planą (gal kiek atsiliekame, bet vasarą mažiau dirbu/mažiau uždirbu). Mano pajamos cikliškai didžiausios rudenį ir žiemą.

„Finansinę pagalvę” laikau unijose ir terminuotuose indėliuose. Šiuo metu kiek didesnė dalis, nei reikia. Kažkaip nepervedžiau į IB, padėjau indėlį.

Reziumė

Gyvenimas geras. Tereikia mokėti juo mėgautis. Užtrunka laiko, kol tai supranti. Paprasta, tai ne prasta. Šiaip tikriausiai dauguma jau žino, bet nežinantiems – labai rekomenduoju sprendimo blogą.

Mano (dabartinis) asmeninis algoritmas geresniam gyvenimui: sveikesnis maistas (ir optimalus jo kiekis), ilgesnis ir kokybiškesnis miegas (grynas oras), aktyvesnis laisvalaikis (daugiau sporto), daugiau laiko gamtoje, daugiau laiko su antrąja puse, vaikais, tėvais ir artimiausiais draugais, protingas darbo/poilsio rėžimas. O pinigų/daiktų visada bus daugiau, negu reikia.

Visai, kaip fitneso influenceris parašiau 🙂

14 minčių apie “2023 vasara

  1. Visada malonu paskaityti tamstos rasinelius! 🙂 Aciu kad tesi kas pradeta

  2. Vat šitą citatą net žmonai nusiunčiau, auksiniai žodžiai:
    „niekas neatsimins, kad taip ilgai leidai laiką darbe, išskyrus antrą pusę ir vaikus.”
    Kodėl VWCE už 30k swed’e riba?
    Dėl NT nuomos, tai darbo ir nervų kainuos daug, o vat naudos šiai dienai, tikrai nekažką, nebent tikintis, kad kainos ir toliau augs…

    Anyway tikrai smagu paskaityti, nesustok.

  3. Sveiki, kokiu tickeriu perkate vwce swed’e? nepavyksta rasti asmeniškai perku SWEDBANK ROBUR ACCESS EDGE GLOBAL C

  4. Nesustokite rašyti! Geri rezultatai svorio kontrolėje, paprastai su tuo žmonės kovoja dar sunkiau nei su išlaidavimu. Gyvenime svarbu rasti tikslų rankoms arba mintims užimti, nelygu, kas labiau nerimsta. Pasidalinote nuoroda – padaugėjo ir mano skaitovų. Dėkui.

Leave a Reply

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.